“Mälestused” ehk “Souvenirs”

David Foenkinos

Foenkinos_D_SouvenirsFoenkinos_D_Souvenirs1

Eesti keeles: “Mälestused”

Soome keeles: “Yhden elämän muistot”

Eestikeelse eksemplari tutvustus:

„Mälestustes” jutustab nimetu mees enda ja oma perekonna loo. Tundeküllased mõtisklused vanadusest ja surmast, raskustest oma vanemate mõistmisel, armastusest ja abielust, loomisihast ja juhuslikkuse ilust on kirja pandud lihtsalt, ent peenetundeliselt ja humoorikalt, ainulaadses luuleliste lausetega stiilis.

Marcello Mastroianni:  „Erinnerungen sind eine Art Hafen; und vielleicht sind sie auch das Einzige, was wirklich uns gehört.“ („Mälestused on nagu saabumine ja võib-olla ühtlasi ainsad asjad, mis kuuluvad tõesti meile.“) 

“Aber man musste endlich der Wahrheit ins Auge sehen: Ich hatte nie geschrieben. Ich hatte dafür andere Qualitäten. Meine ganze Lebenseinstellung war Romanhaft, meine Art, die Dinge zu sehen, nur die Wörter wollten mir eben nicht zufliegen. Sie flatterten um mich herum, aber ich konnte sie nicht greifen und mit ihnen eine Welt umschreiben. Das war wohl die schönste Erklärung für das, was in mir schlummerte.”

Soovitan teil lugeda Blogis kultuuritarbija 60+ ilmunud artiklit. Siin üks lõik sealt: ”Kirjutatud on ausalt ja sügava elutarkusega, raamatut loed ootusärevuse ja ehmatava paralleelide äratundmisega oma elust.” Olen täiesti samal arvamusel. Suurepärane romaan. Häid lugemiselamusi! 🙂

David Foenkinos on prantsuse kirjanik ja stsenarist. Ta on kirjutanud kümmekond romaani, mis on võitnud hulgaliselt kirjanduspreemiaid ja mida on tõlgitud mitmekümnesse keelde. Eesti keeles on varem ilmunud tema menukaim romaan „Delikaatsus”.

Aastal 2014 valmis käesoleva romaani järgi ka film „Les Souvenirs“ (saksa keeles: “Zu Ende ist alles erst am Schluss”). Lavastas selle Jean-Paul Rouve ja peaosades mängivad Michel Blanc, Annie Cordy, Mathieu Spinosi.

 

Lisa kommentaar