“Mesilaste ajalugu”

Maja Lunde

Lunde_M_Die_Geschichte_der_BienenDie Geschichte der Bienen von Maja Lunde

Eesti keeles: “Mesilaste ajalugu” (Rahva Raamat)

Soome keeles: “Mehiläisten historia”

Inglise keeles: “The History of Bees”

Eestikeelse eksemplari tutvustus:

Mis juhtub meie maailmaga, kui mesilased kaovad?

“Kollaps mõjutas ka digitaalseid võrgustikke. Kolme aasta jooksul olid need täiesti lagunenud. Inimestele olid jäänud vaid raamatud, kõikuva kvaliteediga DVD-d, ära kulunud digisalvestised, vananenud tarkvaraga kriibitud kompaktkettad ja antiikne, peagi lagunev juhtmevõrgustik . Ma neelasin vanu kapsastunud raamatuid ja lainetavaid filme. Lugesin ja jätsin meelde kõik, justkui oleksid raamatud ja filmid minu aju hinnaliseks mälujäljeks.”

“Mesilaste ajalugu” räägib inimeste poolt üleekspluateeritud maailmast ja on ühtlasi hoiatuseks, mis võib saada meist ja meie majandusest, kui sellest kaob üks osa looduslikust ahelast, mis elu üleval hoiab – mesilased.

See on Norra kirjaniku Maja Lunde debüütromaan täiskasvanutele, mis on tõlgitud enam kui 20 keelde.

“Ohne sie waren die Blüten genauso nutzlos wie Teilnehmerinnen eines Schönheitswettbewerbs. Eine Weile lang schön anzusehen, auf längere Sicht aber ohne jeden Wert.” lk. 103

Maja Lunde on oma raamatus kolm erinevat aastat väga meisterlikult üheks suureks mesilaste ajalooks põiminud. Kuid minu meelest ei ole ainult häviva keskkonna sõnum romaanis esikohal, vaid ka kolme erineva inimese saatus, kellest autor räägib. Just see kunst ja osavus meile edastada põnev lugu, milles on suur sõnum, teeb sellest romaanist nii huvitava komplekti. Suhe inimese ja looduse vahel on väga tähtis teema, mille üle me peaksime iga päev mõtlema püüdes samas ka vigu parandada.

Autor valis tuleviku sündmusekohaks teadlikult Hiina kuna juba 80ndatel aastatel hävisid Sichuan’is mesilased peale seda kui seal oli kasutatud suurel määral pestitsiide. Seejärel tolmutati käsitsi ja see osutus vägagi efektiivseks kuigi töötajate palgad väga minimaalsed olid.

Mõtlemapanev ja huvitav romaan, mis on kindlasti lugemist väärt.

Häid lugemiselamusi! 🙂

Autori kodulehekülg

Selles sarjas on siiani (2020) ilmunud:

  1. „Bienes historie“, eesti keeles “Mesilaste ajalugu”soome keeles „Mehiläisten historia“, inglise keeles „The History of Bees“, saksa keeles „Die Geschichte der Bienen“
  2. „Blue“, soome keeles „Sininen“, inglise keeles „The End of the Ocean“, saksa keeles „Die Geschichte des Wassers“
  3. „Przewalskis hest“, inglise keeles „Przewalskis Horse“, saksa keeles „Die Letzten ihrer Art“

Üks arvamus ““Mesilaste ajalugu”

  1. Pingback-viide: Sinine ehk “Die Geschichte des Wassers” | RaamatuNarr

Lisa kommentaar