“Vaikus” ehk “Schweigen”

Shūsaku Endō

Endo_S_Schweigen1ENDO_SCHWEIGEN

Eesti keeles: “Vaikus”

Inglise keeles: “Silence”

Türgi keeles: “Sessizlik”

Eestikeelse eksemplari tutvustus:

Isa Rodrigues on idealistlik jesuiidipreester Portugalist, kes rändab 1640ndatel salaja Jaapanisse kavatusega aidata tagakiusatud jaapani kristlasi. Ta võetakse peagi kinni ja temast saab tunnistaja jaapani kristlaste erakordselt piinarikastele kannatustele. Ka isa Rodrigues ise pannakse valiku ette – loobuda elust või oma Jumalast. Lisaks sõltuvad tema valikust ka tema kaaslaste elud. Ta on kaotamas usku nii endasse kui Jumalasse. Miks Jumal lubab süütutel nii palju kannatada? Millise piirini on võimalik oma väärtuste seista? Kas pealesunnitud avalik taganemine neist on ikka reetmine? Kas sellise reetmisega on endaks jäädes võimalik leppida, isegi kui Jumal vaikib?

Endō Shūsaku sündis 1923. aastal Tōkyōs. Ta õppis prantsuse kirjandust Keiō Ülikoolis ja täiendas end Prantsusmaal. Endō Shūsaku on üks 20. sajandi kuulsamaid jaapani kirjanikke ning “Vaikus” tema tuntuim romaan.ENDO_SCHWEIGEN1

“Jaapani samurai ütleb „Vaikuses“ Rodriguesega vaieldes: „Kristluse puu on võõral maal lehtes ja õites, kuid meie maal, Jaapanis, lehed närbuvad ja õisi ei tule ühtegi otsa. Kas padre ei ole mõelnud sellele, et muld võib erinev olla, ka vesi?“ (lk 129). See ütlus meenutab „Lootossuutra“ peatükki, kus kirjeldatakse Buddha õpetust vihmana, mis niisutab võrdselt „suuri puid ja väikesi rohupuhmaid“.7 Kõik elusolendid saavad sellest elujõudu vastavalt oma juurte ja lehtede iseärasustele. Sellest kirjeldusest lähtudes on Jaapanis alati leitud, et tõeni jõudmiseks on palju teid, mille hulgast valib igaüks endale sobiva. Iga inimese sees on peidus seeme, mis võib hea pinnase ja piisava kastmise korral sirguda suureks taimeks. Ja pole midagi hullu, kui mõni taim kukub välja veider ja kummaline – pealispinna all vohab ikka seesama elu, mis on antud meile kõigile. Rodrigues ja Ferreira jõuavad romaanis samuti arusaamale, et tõe edastamiseks on palju viise, millest mõned sobivad kohalikesse oludesse, teised jälle mitte. Tark valib õiged vahendid ja hoolitseb selle eest, et muld oleks viljakas.”  (autor Alari Allik, “Kirjutusi mädasoost”, Sirp)

Suurepärane ajalooline romaan. Häid lugemiselamusi! 🙂

Ameerika filmirežissööri Martin Scorsese samanimeline film “Vaikus” jõudis kinolinale 2016. lõpus. Endō 1966. aastal kirjutatud romaani ekraanile toomiseks kulus tunnustatud režissööril 28 aastat. Peaosades on Adam Driver, Andrew Garfield, Liam Neeson, Ciarán Hinds, Tadanobu Asano.

Lisa kommentaar